21.9.2021

Akcie čínského realitního kolosu Evergrande dnes na burze v Hongkongu oslabují. V pondělí akcie během obchodování vyklesaly až propadu -19 %. Jednalo se o nejnižší úroveň od května 2010. Investoři nejsou příliš naladěni optimisticky, regulační úřady varovaly před neschopnost splácet závazky. Analytici se obávají, že by bankrot takto velkého kolosu mohl způsobit globální problémy nejen v čínském finančním sektoru.

Předseda správní rady informoval investory a veřejnost, že věří v překonání "nejtemnějších okamžiků“. Což předpokládá dokončení a předání velkých developerských projektů. Ve vyjádření dále uvádí, že Evergrande plní a bude plnit všechny závazky. V nejistotě jsou tak kupci nemovitostí, investoři a finanční instituce

 Dle mezinárodní ratingové agentury S&P Global Ratings se neočekává pomoc státu. Celkové závazky Evergrande dosahují více jak 300 mld. USD (cca 6,6 bilionu Kč)
Rozhodující bude jak se firma vypořádá s termíny splátek, které se nezastavitelně blíží. Na nejbližší splátky téměř jistě nemá dostatek volného kapitálu, a bude klíčové jak se s věřiteli domluví.
 
Někteří analytici se však podle serveru BBC domnívají, že Peking by určité kroky na podporu firmy podniknout mohl. Politici vyzvali velké věřitele, aby společnosti Evergrande poskytli na uhrazení závazků více času.

„Věříme, že Peking by byl nucen zasáhnout pouze v případě, že dojde k dalekosáhlé nákaze, která způsobí, že padne několik velkých developerů, což by představovalo systémové riziko pro ekonomiku,“ uvedla ratingová agentura ve své pondělní zprávě. „Pád samotné Evergrande by k takovému scénáři pravděpodobně nevedl,“ dodala. Společnost Evergrande v současnosti vlastní přes 1300 developerských projektů ve více než 280 čínských městech. Podniká také v dalších oblastech, například ve správě majetku či výrobě elektromobilů a nápojů.

Problémy Evergrande mají negativní dopady na burzy, klesají akcie také dalších čínských realitních firem. Na forex trhu již začala oslabovat také čínská měna jüan, jenž vůči USD korigoval na třítýdenní minimum. Mnozí analytici připomínají a srovnávají s krachem velké americké banky Lehman Brothers, v roce 2008. Krachem této investiční banky nastalo zemětřesení ve finančním sektoru a nastala globální finanční krize.

Hlavní index německé burzy DAX ztratil 2,3 a francouzský CAC 1,7 procenta. Spolu s evropskými trhy oslabily následně i hlavní akciové indexy ve Spojených státech, které odepsaly kolem dvou procent. Index Nasdaq Composite uzavřel nejníže zhruba za měsíc.

Dnes to již na velký vyprodej nevypadá, index hongkongské burzy Hang Seng počáteční ztráty smazal a před koncem obchodování byl v zisku. Index japonské burzy Nikkei 225 sice odepsal -2,17 % jen ale doháněl ztráty z pondělí, kdy se v Japonsku kvůli svátku neobchodovalo. Na burzách v kontinentální Číně bylo v pondělí i dnes kvůli svátku rovněž zavřeno. Lze tedy doufat, že legendární černý pátek nevzejde z Číny.

Zdroj: Reuters,E15 

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací