30.4.2024

Stav ohledně sporu Izraelců a Palestinců v pásmy Gazy, který vyústil po teroristickém útoku palestinského hnutí Hamáz na Izrael v říjnu loňského roku 2023 v otevřený válečný konflikt v této Blízkovýchodní oblasti se nyní podle zpravodajů již dostává do fáze možné vzájemně kompromisní dohody, která by v dohledné době mohla nastolit jiné než vojenské řešení celé situace v této oblasti. Nyní je na stole návrh, který Palestině zaručuje propuštění tisíců vězňů zadržovaných Izraelem a 40 denní příměří za propuštění všech izraelských rukojmích zadržovaných palestinským hnutím Hamáz.

 

 

V reakci na tento geopolitický vývoj, kdy se reálně rýsuje klid zbraní v pásmu Gazy a výrazné tak snížení rizika ohledně těžby ropy v celé Blízkovýchodní oblasti, kdy stále hrozí rozšíření tohoto konfliktu o další arabské země se investorský sentiment již méně obává těchto důsledků jako omezení či dokonce zastavení těžby ropy či rozsáhlé komplikace jejího transferu, došlo k snížení ceny ropy na globálním komoditním trhu. Aktuálně se tak lehká americká ropa WTI (West Texas Intermediate) obchodovala na komoditním trhu NYMEX (New York Stock Exchange) během evropského rána dne 30.4.2024, zhruba v čase 8:18 CET na hodnotě ve výši 82,35 USD za barel s dosavadním denním poklesem o – 0,34 % své předchozí ceny. Tato cena tak dle dat technické analýzy představuje ovšem stále relativně silnou hodnotu v porovnání s cenou předcházejícího období, kdy v ročním srovnání cena ropy vzrostla o + 14,76 % za posledních 52 týdnů.

Evropský protějšek ropě WTI a to severomořská ropa Brent se v uvedeném dni a čase obchodovala na komoditním trhu ICE (Intercontinetal Exhange Europe) rovněž v obchodním trendu svého denního poklesu a to na hodnotě ve výši 88,16 USD za barel s dosavadním denním poklesem o – 0,27 % ceny. Severomořská ropa Brent tak dle údajů technické analýzy zaznamenala svůj roční růst o + 16,29 % své ceny za posledních 52 týdnů, uvádějí ekonomičtí zpravodajové v napojení na analytiky. K dosažení těchto cen došlo za situaci, které byly jednak ovlivněny vlastním geopolitických vývojem v dané oblasti, ale rovněž vlivem směnné hodnoty amerického dolaru (USD) jako ústřední měny globálního komoditního trhu. Směnná hodnota USD měřená dolarovým indexem DXY (US Dollar Currency Index) byl v uvedeném dni a čase na hodnotě svého bodového stavu ve výši 105,94 USD bodů s dosavadním denním růstem o + 0,34 % bodové hodnoty dle tohoto indexu, který porovnává USD s další šesticí hlavních světových měn.

Ceny ropy tedy na začátku svého dnešního obchodování dne 30.4.2024 mírněji poklesly a to zhruba o 1 % v porovnání s cenami předcházejícího měsíce, a to na základě relativně úspěšných rozhovorů o příměří mezi Izraleci a Palestinci v pásmu Gazy. Vyjednavači Hamásu opustili Káhiru v pondělí 29.4.2024 pozdě večer, aby se poradili s vedením skupiny po jednání s katarskými a egyptskými zprostředkovateli o reakci na postupný návrh příměří, který Izrael představil. Nicméně jak v průběhu vyjednávání tak i po něm vzájemné boje nestanuly a pokračující izraelské nálety na jihu Gazy ve městě Rafáh zabily desítky Palestinců. Nicméně další obava investorů ohledně vývoje ceny ropy, která se nyní dostává do popředí je monetární politika centrální banky USA Federal Reserve Systém (FED) ohledně výše úrokových sazeb. Právě úrokové sazby FOMC FED silně ovlivňují směnnou hodnotu USD a ta pak dle inverzního pravidla i cenu ropy na světovém komoditním trhu. Tvrdohlavá inflace v USA tak tlačí na tržní očekávání ohledně jakéhokoli snížení sazeb ze strany FOMC FED, kdy odvážní analytici uvádějí, že letos již k snížení nedojde a dokonce někteří spekulují o dalším zvýšení, což by mohlo o to více ještě  posílit americký dolar a brzdit poptávku po ropě.

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací