2.8.2018

Pokud se pohybujete na kapitálovém trhu, pak jistě víte, že občas přijdou různá nařízení a omezení, která ačkoliv se snaží investorům pomoci, musí přinést určité negativní důsledky zejména pro menší obchodníky. Ti se pak musejí s těmito novými nařízeními co nejlépe vyrovnat. Ale zdali se dokážou vypořádat s ESMOu, ještě není jisté.

 Evropský forexový trh totiž zažije v roce 2018 prudké změny a to v souvislosti s regulací ESMA (European Securities and Markets Authority). První omezení jsou přitom datována k začátku července a srpna. V srpnu půjde zejména o omezení obchodování dalších finančních instrumentů, zatímco v červenci bude zohledněno zejména obchodování opcí.

 Ochrana drobných investorů pochází z takzvaně produktové intervence, která je prozatím proslulá zejména snížením maximální výše finanční páky. Finanční páka od přijetí účinnosti ESMA proto již nikdy nesmí překročit hranici 1 : 30 a v některých případech je dokonce tato hranice stanovena na své absolutní minimum a to 1 : 2. Taková úprava bude vyžadovat vyšší marži.

 Tímto však ESMA rozhodně nekončí a v dalším případě byly zcela zrušeny možnosti obchodování s binárními opcemi, které jsou vnímány pro malé obchodníky jako příliš komplexní.

 Současně se objevuje pravidlo minimálního vkladu, kdy obchod bude uzavřen, pokud hodnota hladiny vkladu poklesne pod 50 % původní hodnoty. To platí pro každý obchodní účet. Pro investory je produktová intervence opravdu výhodná, protože nedovolí klientům investorům ztratit více, než byl jejich původní vklad.

 Být evropským brokerem tak znamená mnoho komplikací a narážek, které nemusejí některé zejména pak menší firmy úplně ustát. Stanovená pravidla se totiž budou týkat všech brokerů a ESMA se tímto krokem snaží nastolit co nejvíce výhodné podmínky pro investory, kteří se často ocitali v poněkud méně vyrovnaném a spravedlivém prostředí.

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací