26.6.2018

Spoření na důchod je v České republice značným problémem, mnoho lidí často neví, že by si měli spořit a někteří naopak hledají jiné výmluvy, proč tak nekonají. Spoření na důchod by přitom mělo být určitou samozřejmostí každé generace. Znalosti mnohých z nás však značně pokulhávají a tento stav může být způsoben zejména malými znalostmi v oblasti finanční gramotnosti. 

Co však s finanční gramotností nesouvisí je skutečnost, že mnoho občanů České republiky je přesvědčeno, že na to nemá finance. Přitom výše odkladu na důchod záleží zejména na době, kdy se se spořením započne. Je zřejmé, že jiná částka bude potřeba ve dvaceti letech spořícího jedince a jinou částku budete muset vynaložit v padesáti nebo šedesáti letech. Maximální státní příspěvek je přitom možné získat už při investici 1 000 Kč měsíčně. 

Přesto však odborníci nedoporučují spoléhat se pouze na stavební spoření a penzijní fondy, je třeba více riskovat a získat určitou odvahu. Je řeč zejména o fondech a akciích. Důvodem nutného riskování není nic jiného, než inflace. V případě konzervatiních spořících prostředků totiž nedojde ani k pokrytí inflace, která se pohybuje mezi 1,5 až 2 % a takový výnos vám bohužel stavební spoření ani penzijní spoření opravdu přinést nedokáže a dlouhodobě tak budete stejně ztrátoví.

Dalším důvodem, proč lidé na důchod nespoří jsou opět mezery v oblasti finannčí gramotnosti. Lidé mají často pocit, že když celý život pracují a odvádějí státu potřebné dávky, stát jim jejich snahu vrátí a v důchodovém věku se o ně dokáže postarat. Ačkoliv tohle tvrzení samozřejmě platí, platí pouze do určité míry. Peníze na důchod přicházejí od peněz pracujících a jelikož se neustále navyšuje věk odchodů do důchodu a počet dožitých let se zvyšuje, počet parcujících na důchodce se zmenšuje. Nelze tedy očekávat, že bude důchod nějak razantně vysoký. V každém případě je možné v důchodu očekávat snížení a někdy i dokonce rapidní snížení měsíčního průměrného příjmu.

Posledním závažným nedostatkem v oblasti finanční gramotnosti je skutečnost, že mnoho lidí a zejména mladých lidí je přesvědčeno, že důchod se jich vůebc netýká, protože se ho stejně nedožijí. Ať už proto, že se tento věk neustále zvyšuje, nebo proto, že mají pocit, že v dnešním stresovém prostředí, žít tak dlouho nebudou, je nutné si uvědomit, že lidé se dožívají stále vyššího věku. Je tedy velice pravděpodobné, že se vysokého a tedy i důchodového věku lidé dožijí.

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací