5.10.2018

Nedávno proběhl Den finanční gramotnosti a v jeho rámci byla zaměřena pozornost zejména na inflaci, která doslova útočí na naše úspory. Mnozí lidé si bohužel tuto skutečnost neuvědomují a jejich našetřené peníze pak mizí před očima.

A to doslova. Lidé totiž nechávají své finanční prostředky na běžném či spořícícm účtu a zde ztrácejí úspory svoji hodnotu. Ačkoliv neustálé zvyšování úrokových sazeb ze strany centrální banky pomáhá zvyšovat také úrokové sazby na spořících účtech a to až na 1 % až třeba necelá 2 %, inflace dosahuje úrovně zhruba ve výši 2, 5 %, a proto peníze svoji hodnotu dlouhodobě skutečně ztrácejí.

Lidé bohužel nemají dostatečné informace o tom, kam by měly svoje peníze uložit. Možností přitom existuje velká spousta, například je možné peníze investovat do zlata. Tato investice je značně konzervativní a rizika jsou jenom minimální a současně může přinést dobrý výnos. Jako ještě lepší varianta se však jeví investice do podílových či jiných fondů.

Pokud patříte ke značně konzervativním jedincům, pak rozhodně využijte služeb stavebního spoření a obdobných produktů, kde vám pomáhá spořit také stát. K běžným záležitostem by však měly patřit také investice do akcií a dalších finančních instrumentů. Uchovat hodnotu peněz mohou však také diamanty, drahé kovy, nemovitosti nebo třeba umělecké předměty. Neváhejte a pokud vlastníte nějaké peníze „navíc“, rozhodně je vhodně investujte. Třeba jako spoření či úspory na stáří.

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací