28.8.2019

Vstoupit do prostorů České národní banky může být skutečně velice zajímavé. Česká národní banka opět po třech letech nabídne zájemcům prohlídku svých prostor a těšit se na otevření pražské centrály můžete již v sobotu 21. září 2019. Koná se tak v souvislosti stého výročí zavedení koruny československé.

Na zájemce čeká seznámení se s činnostmi všech sekcí i samostatných odborů. Zejména jde o působení České národní banky v oblasti měnové, peněžní, finanční stability či oblast dohledu nad finančním trhem. Zájemci uvidí také činnost odborů, které se zabývají zajišťováním hladkého chodu centrální banky. Pro účastníky jsou připraveny v rámci prohlídky připraveny tři prohlídkové trasy.

První okruh lze chápat jako přiblížení činnosti náplně práce zákonného mandátu, který zajišťuje především činnosti vedoucí ke stabilitě cenové a finanční stability. Pro účastníky mohou být zajímavá především místa a prostory, ve kterých se odehrávají nejzásadnější rozhodnutí centrálních bankéřů, jak uvádí samotná centrální banka. Pro účastníky je tedy připraveny prohlídka zasedací místnosti bankovní rady či přímo pracovna guvernéra České národní banky.

K této tématice guvernér České národní banky, Jiří Rusnok uvádí následující zajímavosti: „Zářijový Den otevřených dveří završí letošní oslavy 100 let od vzniku naší samostatné měny. Po třech letech bude mít široká veřejnost opět jedinečnou možnost nahlédnout mimo jiné do místnosti, kde bankovní rada přijímá zásadní rozhodnutí. Tato akce má pro mne velký smysl, protože ji vnímám jako příležitost přiblížit veřejnosti poslání a práci centrální banky.“

Pro návštěvníky je připravena též expozice ČNB, která obsahuje výstavu s názvem Lidí a peníze. Zde se dozví lidé mnohé informace o historii peněz či si mohou potěžkat zlatou cihlu. Součástí výstavy je také představení speciálních útvarů Policie ČR.

 

 

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací