7.1.2019

Prozatím to vypadá tak, že rok 2019 nikomu moc nepřeje. Investice do dluhopisů jsou značně nejisté, na trhu akcií také není úplná stabilita, trh nemovitostí je poněkud napjatý s příchodem nového nařízení ze strany České národní banky a podílové fondy též nepředstavují nic pozitivního. Jak je to však s termínovanými vklady, to se podíváme dnes.

Ekonomika je na vrcholu, a proto existuje mnoho lidí, který přemýšlejí, kam své volné finanční prostředky uložit. Jednou z možností jsou termínované vklady. Jak již z názvu vyplývá, jde o značně bezpečnou, avšak nepříliš výnosnou aktivitu.

V první řadě je třeba se seznámit s funkcí záložen, kam je možné si peníze vcelku bezpečně uložit. Jejich výhoda oproti spořícím účtům spočívá v tom, že je možné si zde peníze uložit výhodněji, to znamená s vyšším úrokem. Zatímco spořící účty nabízejí v průměru kolem 0, 5 až 0, 6 % ročního zhodnocení, finanční záložny jsou na tom mnohem lépe a dokážou peníze zhodnotit až o 1, 1 % a více.

Jako hlavní problém záložen je možné vidět nutnost dodržení pravidla 1:10, což znamená, že je nutné využít desetinu ze sumy uložených peněz na členský vklad. Ten je zhodnocován nebo naopak znehodnocován na základě hospodářských výsledků záložen. Bohužel tento vklad není pojištěn, tak jako vklady ostatní, a tudíž o něj můžete přijít.

Jiné omezení v případě investování do termínovaných vkladů dále spočívá v tom, že peníze je nutné sem uložit na určitou dobu. Nesmíte tyto úspory tedy v této době potřebovat. Pokud by měla být překonána inflace, pak je nutné peníze uložit v průměru alespoň na tři roky. Poté můžete očekávat, že se jejich hodnota nezmění.

Vaše peníze jsou během této doby využívány záložnou či bankou, které peníze svěřujete. Odměnou za takové využívání je určitý předem dohodnutý úrok. Ten je vyšší než na spořícím účtu a to proto, že peníze nemáte kdykoliv po ruce ani k dispozici. Na spořícím účtu tyto peníze máte k dispozici okamžitě a kdykoliv.

Pokud byste na termínovaném vkladu chtěli peníze předčasně vybrat, pak musíte počítat s určitým poplatkem navíc. A to může být až například 5 % z vkladu. Vždy však záleží na konkrétních sjednaných podmínkách.

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací