1.7.2018

Mnozí z nás stále neinvestují a důvodem často není nedostatek financí nebo malé možnosti či nízký výběr různých typů investic. Příčinou je bohužel často neznalost nejenom investiční, ale dokonce i finanční gramotnosti. Investování není přitom nijak složitou záležitostí, často stačí vědět, jakých pravidel se držet a pak máte částečně vyhráno. 

Dělat chyby je v investičním světě sice běžné, ale takové jednání stojí investory i další obchodníky mnoho peněz. Přitom je takové jednání zcela zbytečné. Investoři by přitom chybovat vůbec neměli. Toho lze dosáhnout při dodržení několika základních pravidel. Pokud investor některé z těchto pravidel nedokáže dodržet, neměl by raději vůbec aktivně investovat. Pojďme se proto společně na tato pravidla podívat.

 Diverzifikace (rozdělení) rizika

Rozdělení rizika je základem každého investora. Pokud investujete a vše vsadíte na jednu kartu, můžete přijít o veškeré své investice. Pokud však své investice vhodně rozložíte, pak pravděpodobně někdy vyděláte a někdy naopak proděláte. To však neznamená, že nebudete dlouhodobě výděleční nebo ztrátoví. Zisk je schopen ztráty velice dobře dorovnat. Nikdy by se vám však nemělo stát, že přijdete o všechny své úspory a investice, jako když byste vsadili pouze na jednu kartu. Tohle pravidlo se týká jak investorů začátečníků, tak jej musí dodržovat také investoři profesionálové.

 Investovat bez emocí

Jak radí každá správná příručka, do investičního světa rozhodně emoce ani náhody nepatří, i přesto však mnozí investoři své emoce poslouchají a pak často končí velice špatně, nejčastěji ve ztrátách. Problémem je zejména emoční rozhodování. To souvisí často s popularitou některé investice. Investoři ve chvíli, kdy uslyší v médiích, že je některá investice populární a očekává se její růst, pak začnou investovat, což obvykle způsobí přesný opak této investice. Dokone i známý investiční psycholog Kostolany uvádí, že 90 % investorů na investičním poli jde s davem a řídí se vlastními emocemi, zatímco pouhých 10 % je schopno vlastního rozhodování a vymanit se z vlivu médií či davového šílenství. Pouze tyto osobnosti dokáží být dlouhodobě ziskové a nekončit ve ztrátách.

Emoční působení má přitom za následek nákup za vysoké ceny a prodej za ceny nízké. Legendární investor Warren Buffett v této souvislosti dokonce zmiňuje nikdy nekupovat zajíce v pytli a vždy kupovat pouze akcie, které mají cenu nižší, než je jejich vnitřní hodnota. Pouze tak je investice učiněna správně.

 Mít plány a dodržovat je

Sáhnout po první investici, která se vám namane určitě není vhodný způsob investování. Je třeba si vše předem řádně promyslet a naplánovat. Od diverzifikace investic až po samotný nákup a prodej. Zejména je nutné též stanovit cenu, za kterou jsme ochotni investici prodat, ale také stanovit cenu, za kterou bychom investici byli ochotni koupit. Současně by měly jednotlivé plány vycházet z celého portfolia. V takovém případě by mělo platit, že investice by měly být značně rozmanité, od nemovitostí, přes dluhopisy, akcie a obligace až k nejvíce konzervativním investičním nástrojům.

 Plánování je důležité pro investory všech investičních nástrojů i investory nováčky, ale také profesionály. Bez plánů se totiž nikdo neobejde. Plány by neměly minout ani oblast soukromých financí v rámci osobních a rodinných rozpočtů.

 

 

 

 

 

 

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací