28.5.2018

V dnešní době jde hotovost zcela stranou, bezhotovostně už je možné platit v internetových a kamenných obchodech, a především také restauracích. Tím se značně otevírají některé možnosti a samozřejmě se jiné možnosti naopak uzavírají. Zejména je řeč o spropitném neboli tringeltu.

Placení kartou tuto možnost poněkud komplikuje. Ačkoliv spropitné neupravuje žádný zákon ani právní předpis, obsluha v restauracích tuto finanční odměnu v podstatě už očekává. A pokud člověk platí kartou, pak se jedná o značně náročný proces. Mohou vznikat různé nepříliš pozitivní situace, kdy vás například obsluha před zadáním platby do systému vyzve, abyste zadali částku, jakou chcete restauraci ponechat či po zaplacení kartou musíte lovit hotovost a tu obsluze předložit. Tak jako tak se jedná o poněkud trapnou situaci. V opačném případě neponecháte dýško žádné, což je další trapnou záležitostí.

Spropitné při platbě kartou navíc ztrácí svůj smysl, protože tuto částku je třeba následně ze strany zaměstnavatele zdanit a částka je natolik transparentní, že obvykle nepřipadne obsluze, které byla původně určena.

Kromě toho stále panují dohady o tom, jak velké by spropitné mělo být. Některé zdroje uvádí dokonce 10% dýško při platbě do 1 000 korun českých. Jiné hovoří o razantně nižších částkách. A jakou roli pak hraje spokojenost se službou? Byli jste nespokojeni, tak jste nedali spropitné. Tak to možná budete nespokojeni také příště. Spropitné proto představuje celkem závažný problém dnešní doby, který stojí pouze na etických a morálních základech.

 

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací