26.9.2018

Přestože spořící účty v žádném případě není možné považovat za investiční prostředky, které dokážou dlouhodobě uchovat hodnotu peněz, poslední srovnání ukázalo, že nějaký výnos mohou spořící účty přece jenom nabídnout.

V nedávné analýze, ve které bylo srovnáváno pět existujících spořících účtů, se ukázalo, že výnosy z těchto účtů nabízejí úročení ve výši až 2 % ročně. Analýza přitom brala v úvahu účty, které nemají žádnou výpovědní dobu a jsou vedeny v korunách.

Analýza byla provedena zejména proto, že centrální banka zvyšuje úrokové sazby a za tento rok již 8 institucí nahlásilo zvýšení úrokových sazeb na těchto spořících účtech. Zvyšování se týká například společností jako Banka CREDITAS, Komerční Banka či Oberbank, zvyšování se týká také Equa bank a dalších bank. V září se k růstu připojila také známá Fio banka a zvýšila úrokové sazby o 0, 1 % v rámci běžného účtu a v rámci spořícího účtu pak zvýšila o 0, 25 %.

Ačkoliv došlo k navýšení u mnoha institucí a lze předpokládat, že se připojí také mnohé další instituce, bohužel zatím není možné očekávat, že by bylo možné hodnoty peněz tímto způsobem uchovávat i po dlouhou dobu, inflace totiž stále dosahuje úrovně ve výši kolem 2, 5 %.

Prozatím však nelze předpokládat ještě vyšší úročení na spořících účtech a to proto, že lidé prozatím nechávají své peníze na účtech volně ležet. Ve chvíli, kdy lidé začnou s penězi více manipulovat a přesouvat je do jiných, zejména výhodnějších finančních instrumentů lze očekávát, že banka navýší úrokové sazby ještě mnohem více, což bude pro klienty známka toho, že mohou své opět na spořících účtech opět ponechávat volně ležet.

Za nejlepší bankovní účet, respektive spořící účet, lze v současné chvíli považovat spořící účet od společnosti Banka CREDITAS, která nabízí úročení do 750 tisíc ve výši 0, 8 % a nad 750 tisíc ve výši 1, 1 %. Druhé místo ve výši úrokových sazeb zastává Air Bank, která nabízí roční zúročení do 250 tisíc ve výši 1, 00 p. a., bohužel však od této sumy je úročení pouze 0, 20 %. Na třetí místo je možné zařadit spořící účet od Equa bank.

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací