2.3.2020

Městský soud v Praze nařídil předběžné opatření, kterým v rámci insolvenčního řízení obstavil majetek jak společnosti EMTC Czech, tak jejího jednatele Tomáše Bárty. Veškerá oprávnění nakládat se soukromými i firemními účty tak přešla na insolvenčního správce Jaroslava Brože, řekla Eliška Skřivanová z portálu Rizikovedluhopisy.cz

Bárta se musí zdržet jakýchkoli dispozic k veškerým účtům. Současně musí bezodkladně vydat správci přehled všech účtů, které měl nebo má od ledna 2014 včetně souvisejících dokladů, které si správce vyžádá a které se týkají výběrů hotovosti z příslušného účtu. 

Dále musí správci poskytnout informace o zůstatku na příslušném účtu i kompletní historii transakcí včetně přehledu úhrad z účtů či adresátech plateb. Informace musí Bárta doložit také o došlých platbách a poskytnutých úvěrech.

Insolvenční soud zároveň uložil insolvenčnímu správci provádět veškerá opatření ke zjištění a zajištění dlužníkových peněžních prostředků tak, aby nebyly ohroženy zájmy a nároky věřitelů.

Společnost EMTC - Czech dluží svým věřitelům téměř 800 milionů Kč, sám Bárta pak více jak 134 milionů Kč. Navíc sám osobně ručil za část upsaných dluhopisů. O finančním zdraví firmy se spekulovalo delší dobu v souvislosti s výsledky hospodaření. 

Podle účetní závěrky z června 2018 vykázala EMTC ztrátu téměř 70 milionů Kč. Bárta ztrátu opakovaně vysvětloval plánovaným zadlužením v rámci investičního rozvoje softwarového projektu Lipa Learning.

 
Autoři: ČTKiDNES.cz

 

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací