14.8.2018

Na trhu se nově velice brzy objeví půjčky pro mladé, kteří mají alespoň jedno dítě ve stanoveném věku a věk do 36 let. Úvěr se vyznačuje tím, že by se měl pohybovat mezi jedním a dvěma procenty a v podstatě jde o nové státní půjčky pro mladé.

Důvodem vzniku této půjčky je fakt, že hypotéky se stávají čím dál tím méně dostupné a to kvůli stanovám a opatřením České národní banky. Půjčka pro mladé je dostupná od srpna letošního roku.

Podmínky pro získání státní půjčky pro mladé jsou následující:

  • musí se jednat o mladé lidi ve věku do maximálně 36 let, kteří mají současně alespoň jedno dítě do věku 6 let
  • nebo se může jednat o bezdětné novomanžele do 36 let věku
  • nebo může jít o lidi v registrovaném partnerství do 36 let
  • půjčka je určena též samoživitelkám, které pečují o dítě mladší 6 let

Úroková sazba této půjčky je stanovena na základě referenční sazby EU pro Českou republiku a nejméně může být ve výši 1 %. V současné době se však tato sazba pohybuje na úrovni 1, 12 %. Jeho další výhodou je, že správa a vedení úvěru je bez poplatků a současně je možné tento úvěr splatit předčasně či za pomoci mimořádných splátek a to vše zcela bez poplatků.

V případě pořizování vlastního obydlí bude jistou výhodou, že při narození nebo osvojení dítěte dostane mladý sezdaný pár dotaci ve výši 30 tisíc korun. Půjčka má přitom sloužit jak ke koupi bytu, tak ke koupi rodinného domu, modernizaci obydlí či výstavbě novostavby rodinného domu. Vše vypadá velice přívětivě, je však nutné si povšimnout, že půjčka neslouží ke koupi jakéhokoliv domu či bytu, ale obydlí musí splňovat určité znaky, například maximální rozměry.

V případě bytu jde o 75 metrů čtverečních a v případě rodinného domu 140 metrů čtverečních maximálně. Zajímavé jsou i částky, které si mohou zájemci zapůjčit. Na modernizaci je to částka do maximální výše 300 000 korun, v případě koupi bytu se jedná o 1 200 000 korun a v případě rodinného domu do maximální výše dva miliony korun.

Půjčky je možné si vzít na dobu až 10 nebo 20 let a tuto dobu lze prodloužit pouze v závažných případech. Půjčka bude dostupná od 15. srpna 2018 a od této doby je možné podávat žádosti.

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací