28.3.2018

Rostoucí ekonomika sebou nese také rostoucí majetek občanů, zejména pak rostoucí objemy peněz, které lidé nechávají volně ležet na svých účtech. Dle posledních informací lidem leží na účtech více než jeden bilion korun a tuto částku lze považovat za určité historické maximum. Z laického hlediska si možná řeknete, že vlastně o nic nejde, vždyť účty jsou úročeny, a ještě lepší zúročení nabízí spořící účty. Ale není to úplně tak.

Klasické účty nabízejí zúročení asi ve výši 0, 04 procent za rok, samozřejmě někdy i více a na spořícím účtu můžete dokonce dosáhnout až na hodnotu 1 %. Zní to skvěle, ale inflace bohužel dosahuje ještě vyšších hodnot a to konkrétně 2, 5 % jenom za minulý rok. Je proto potřeba, aby se lidé naučili zhodnocovat své peníze úplně jiným způsobem, než je nechat ležet na běžných a spořících účtech. Zde se však vybízí otázka, že lidé nemají dostatek vědomostí a dovedností, aby mohli investovat. Nepřijdou tedy o své peníze?

Skutečně nemusíte mít takové obavy, protože investování jako spekulace se snahou vydělat co nejrychleji hodně peněz je věc jedna a dlouhodobá investice do méně rizikových investičních nástrojů je věc druhá.

V současné době se jako nejlepší forma investice pro tento typ lidí vybízí podílové fondy. Do popředí se tak dostává kolektivní investování, které není tolik rizikové, je především dlouhodobé a není třeba mít aktuální a veškeré potřebné informace o dění na kapitálovém trhu. Současně tento typ investice nabízí značnou možnost diverzifikace, tedy rozložení rizika. Konzervativním investorům lze doporučit například strukturované fondy, které mají značnou garanci, ovšem výnos z nich je tudíž menší.

K tomu, aby si lidé uvědomili, že nechávat peníze volně ležet na osobním účtu je z dlouhodobého hlediska ztrátové, je však potřeba, aby měli občané více vědomostí a zkušeností v oblasti finanční gramotnosti a základů investování.

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací