18.9.2018

Říjen se pomalu blíží a nová regulace hypoték je již téměř účinná. Už se jí bohužel nevyhneme a dokonce ji půjde jen stěží obejít. Nové limity na hypotéky přitom banka zavedla z různých důvodů, jejím hlavním účelem však rozhodně nebylo znemožnit mladým lidem získání vlastního bydlení a nahrát investorům.

Česká národní banka uvádí, že limity zavádí proto, že vzrostla rizika spojená s pokračující expanzí bankovních úvěrů a současně dochází k možnému podceňování rizik bankami i samotnými klienty. Centrální banka tak včas na tyto rizika reaguje a to zpřísněním podmínek pro poskytování hypotečních úvěrů. Současně banka zvyšuje proticyklické kapitálové rezervy na 1, 50 %.

Co se týče změn v poskytování bankovních úvěrů, začnou platit a být účinné od 1. října tohoto roku a banka rozšířila svá doporučení ohledně poskytování úvěrů o požadavky na výši příjmů. Nově tedy bude platit, že výše dluhu žadatele by neměla překročit devítinásobek ročního čistého příjmu žadatele.

Současně pro žadatele platí, že by neměl vynakládat na dluh více než 45 % svého měsíčíního čistého příjmu. Banka stanovuje, že ve specifických případech bude možné tyto stanovené hodnoty překřočit, ovšem nejvýše u 5 % úvěrů.

Jako hlavní problém úvěrů vidí guvernér České národní banky, Jiří Rusnok, to, že ekonomika jednou poklesne a lidé pak mohou mít vážné problémy se splácením. Proto i v této vrcholové ekonomické fázi činí opatření, aby se úvěry a hypotéky příliš mnoho nerozrostly. Pak už by nebylo možné situaci adekvátně řešit.

Ve skutečnosti však bude problém tyto nové podmínky obcházet. Hlavní roli totiž bude hrát výše příjmů. Následkem bude to, že lidé nedosáhnou na hypotéku a budou muset začít bydlet v podnájmu. Naopak situace nahraje investorům, kteří budou nemovitosti kupovat a ostatním lidem je pronajímat. Tím se však ještě více rozevřou nůžky mezi chudými a bohatými. Změnu České národní banky však nejvíce pocítí střední třída.

 

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací