3.3.2020

Soukromá hamburská banka M.M. Warburg & Co, která byla založena v roce 1798, přežila turbulentní 20. století včetně hyperinflace po první světové válce, i nacistickou dvanáctiletou éru. Namočení do daňového skandálu s akciemi však zřejmě finanční ústav položí

Banka, kterou založila židovská rodina Warburgů před více než dvěma stoletími, přežila i nacistické časy, včetně bombardování Hamburku v roce 1941. Původní majitelé před nacisty utekli a po roce 1945 se vrátili, aby soukromou finanční instituci opět pozvedli a vedli až do současnosti.

Dlouhá tradice prestižního bankovního domu ale pravděpodobně skončí, protože je součástí největšího daňového podvodu poválečného Německa. Jedná se o takzvaný skandál s „cum-ex“ obchody. Celkem měl německý rozpočet přijít v letech 2007 až 2011 v přepočtu o 840 miliard korun. Po změně zdanění dividend v roce 2012 podezřelé transakce skončily.

Daňový skandál donutil opustit dozorčí radu i potomka zakladatelů a spolumajitele ústavu Maxe Warburga.

Banka měla na podvodech s převodem akcií a neoprávněném vrácení daně z dividend získat po zdanění 46 milionů eur (1,2 miliardy korun). Celkem instituce stojí za podezřelými obchody v hodnotě 280 milionů eur (sedm miliard korun).

Ztráta miliard i důvěryhodnosti

Bance hrozí, že bude muset tuto částku vrátit, což by mohlo znamenat její konec. Navíc je výrazně narušena její důvěryhodnost.

Případ podvodů už několik měsíců projednává soud v Bonnu. Svědci, kteří vypovídají před soudci, včetně obchodníků s akciemi, potvrdili, že vysocí manažeři banky o nelegálních transakcích museli vědět, protože příjmy z těchto obchodů byly neobvykle vysoké.

„Banka Warburg přežila nespočet těžkostí za posledních 200 let. Války, hyperinflaci i nacisty. Je s podivem, proč byla instituce s takovou tradicí připravena podílet se na podezřelém druhu transakcí,“ prohlásil profesor Christopher Kopper z univerzity v BieIefeldu, jenž se specializuje na historii firem.

Bankéř Max Warburg pochybení odmítá a argumentuje tím, že nikdy neměl v úmyslu poškodit německý stát a neporušil místní daňové zákony.

Banka, jež se zaměřuje na nejbohatší klientelu, ve svých firemních materiálech přitom tvrdí, že klade důraz na vyšší etické standardy, než je tomu u běžných bankovních domů. Rozsudek by měl v Bonnu padnout na přelomu března a dubna.

Zdroj: private-banking-magazin.de, bloomberg.com

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací