24.1.2018

Nová směrnice MiFID II. postupně odkrývá jednotlivá tajemství, která se na kapitálovém trhu ukrývají. A to zejména za pomoci budování více transparentních trhů, za pomoci zvýšené ochrany spotřebitelů nebo třeba zkvalitňováním poskytovaných služeb na investičním poli.

Nařízení Evropské unie přichází kromě jiného také s návrhem na poskytování dostatečných informací o nákladech a souvisejících poplatcích, které se pojí k danému finančnímu nástroji. V každém případě je důležité, aby o těchto poplatcích a dodatečných nákladech byli zákazníci dostatečně informováni. Zejména to bude nově nutnost v souladu s touto novou legislativou.

Zákon se zaměřuje převážně na investiční podniky nebo úvěrové instituce, který daný finanční nástroj distribuují. Tyto společnosti budou muset zákazníky informovat nejenom o základních nákladech, ale zejména o veškerých dalších nákladech a poplatcích, které s poskytnutím dané investiční služby souvisejí.

Josef Lahoda, zaměstnanec společnosti Seferios má takovou zkušenost, že uvedené či předem smluvené poplatky a náklady na investiční úkon, poskytované na kapitálovém trhu, často nejsou kompletní. Lahoda uvádí, že „díky této inovaci se kapitálový trh stane mnohonásobně transparentnějším a přístupnějším pro mnohé méně důvěřivé spotřebitele.“ Dodává, že takový zákon měl přijít v platnost a účinnost již dříve. Zejména uznává, že hlavní problém v současné době leží na bedrech právě zmíněných úvěrových společností, které často různě mlží a neposkytují zcela dostatečné informace.

 

 

 

 

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací