18.3.2019

Česká národní banka nedávno podala vysvětlení, proč česká koruna neposiluje, tak jak bylo odhadováno v nedávných prognózách. K této tématice se vyjadřuje Vojtěch Benda, člen bankovní rady ČNB a Jakub Matějů, poradce bankovní rady ČNB.

Odborníci si všímají zejména toho, že koruna v podstatě odmítá posilovat tak, jak minulé prognózy odhadovaly. Současně poukazují na to, že kurz koruny nabízí investorům vyšší úroky, a tedy je možné očekávat vyšší zhodnocení, než je například u eura. Koruna by proto měla lákat nejenom tuzemské investory, ale zejména investory zahraniční.

Odborníci nalézají k neposilující koruně hned několik důvodů. Jedním z nich je například negativní naladění globálních investorů. A to vůči měnám rozvíjejících se ekonomik. Jednou z takových ekonomik je například také Česká republika. Situaci nahrál také fakt, že sláblo i euro vůči dolaru. Současně pro americký trh platí, že jsou pro investory nejsou bezpečné dolarové dluhopisy a investice do měny již nejsou tak žádané. Výnos investoři hledají zejména pak na trzích, které se teprve rozvíjejí.

Neposilující koruně dále nelibě nahrává globální nejistota, která minulý rok ovládla v podstatě všechny trhy. A to samozřejmě není pro korunu dobrý výhled. Ke špatným okolnostem nahrála nepříznivá situace v Itálii, stagnující trh v Německu či obávaný brexit. Díky tomu zaznamenaly ztrátu jak trhy měnové, tak samozřejmě i trhy akciové. Pro ty byl rok 2018 absolutně nejhorší.

Odborníci však připomínají také to, že na trhu došlo k významným změnám v oblasti korunové likvidity na devizovém trhu. Díky tomu nemusí koruna dokázat dobře reagovat na vyšší úroky. Současně tvoří překážku také limity pro řízení rizika. Vývoj kurzu tak závisí na tržní síle a obchodech. Současně odborníci a analytici odhadují, že pokud by koruna zůstala na obdobné hladině, jako je tomu dnes, Česká národní banka by s největší pravděpodobností učinila minimálně dvojí zvýšení úrokových sazeb.

 

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací