4.1.2019

Rok 2018 je už za námi a s novým rokem přicházejí také nové investiční možnosti. Součástí nového roku je nejenom konec růstového období a nízké volatility, ale také se ukazuje, že lidé, a především investoři začínají mít strach. Strach z toho, co bude. Protože sotva začal rok 2019, došlo k poklesu cen akcií a ropy, oslabila koruna a ceny nemovitostí se kulminují pod tíhou nových podmínek ze strany ČNB.

Pokračováním může být taktéž svět dluhopisů, který nebyl dobrý loni a pravděpodobně nebude přívětivý ani letos. V prvé řadě si snad každý povšimnul, že ačkoliv Česká národní banka vůbec nelenila a velice aktivně zvyšovala úrokové sazby, koruna vůči dolaru i euru klesala. Přesto však Česká národní banka vydává prognózy, ve které věří, že v roce 2019 koruna posílí natolik, že se dostane pod hranici 25 korun za jedno euro. Tuto skutečnost bohužel ovlivňuje mnoho dalších faktorů, zejména pak vývoj kurzu eura směrem k dolaru. Tato skutečnost je však plně závislá na americkém prezidentovi a jeho počínání. Na forexovém trhu lze proto hovořit o značné nejistotě.

Jako druhou zajímavostí roku 2019 lze vidět fakt, že ačkoliv cena ropy klesá, plyn ani elektřina obdobný efekt prozatím nepřinesly. Na konci roku 2018 se cena ropy pohybovala pod úrovní 50 dolarů za barel, což je oproti prvnímu pololetí minulého roku značný pád. V té době byla ceny ropy na úrovni téměř 75 dolarů za barel ropy. Lze však vidět pokles cen pohonných hmot na čerpacích stanicích. Ovšem zcela nečekaně zemní plyn i silová elektřina výrazně podražili a zdražování má trvat i v tomto roce.

Naproti tomu se cena zlata zatím drží „svého“ a již po šest let setrvává na úrovni 1200 dolarů za unci. Zdali začne tento rok tato cena růst není jisté. Ovšem zcela jisté je, že investice do drahých kovů slouží jako jistoty v době pádu peněz a ztráty jejich hodnoty. Ceny nemovitostí představují taktéž zcela nevyzpytatelnou oblast, na kterou má velký vliv počínání České národní banky. Přesto lze vidět jako skutečně vhodnou příležitost nemovitostní fondy. Jistou příležitostí pro všechny investory je též akciový trh.

 

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací