30.7.2019

Trh nemovitostí zaznamenal mnohé změny, a pro některé investory je stále velice žádanou oblastí. Ovšem není investice jako investice a je potřeba o trhu nemovitostí hodně vědět, než dům či byt skutečně zakoupíte. Přitom existují jisté tipy, do kterých nemovitostí je vhodné investovat a do kterých nikoliv. Podívejte se s námi, jak nemovitosti k investicím správně vybírat.

Jako velice vhodná investice se bezesporu jeví malé byty. Menší byty hledají zejména jedinci, kteří se sami stěhují za prací a nehledají nic velkého. Současně se oddaluje den soužití dvou jedinců, a proto mnozí mladí lidé, obvykle do třiceti let hledají úsporné bydlení ve formě jednoho či dvou pokojů. Zároveň statistiky ukazují, že lidé ve studentském věku ani po vlastním bydlení netouží a spíše volí formu podnájmu nevelkých bytových prostor. Stejné preference se ukazují také u cizinců a celkově mladých lidí.

Dle realitních kanceláří je nejlepším rozhodnutím investovat do bytů velikosti 1+1, 1+kk nebo 2+ kk, a to nejlépe v Praze, Brně a dalších velkých městech. Investice do nemovitostí má však smysl také v případě, že investor hodlá nemovitost pronajímat. Důvodem jsou změny ze strany České národní banky, která zpřísnila opatření pro získání hypotéky a následného získání vlastního bydlení. Logicky proto mnoho lidí volí nájemní bydlení, na které nepotřebují hypotéku, a ani dostačující platové ohodnocení. Nájemní bydlení není pouze výsadou českých studentů, mladých lidí a seniorů, ale také po něm prahnou cizinci.

V budoucnu mohou investoři očekávat stále větší zájem o nájemní bydlení, a tudíž se koupě menších nemovitostí musí vyplatit. Tímto krokem by se měla Česká Evropa přiblížit zbylé části Evropy, kde není nájemní bydlení ničím neobvyklé. Naopak se jedná o běžnou součást života. V České republice tvoří nájemní bydlení pouze 20 %, zatímco v Evropě se jedná o 50% podíl nájemního bydlení. Lze však zmínit skutečnost, že nájemní bydlení je v zahraničí přece jenom v rámci daných podmínek levnější a často tedy přístupnější.

 

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací