7.6.2018

Warren Buffett je celosvětově nejvýznamnější osobou na poli investic. O svět investic se zajímá již od svých osmi let a nyní je považován za velice zkušeného investora a řadí se k uznávaným miliardářům. Jeho tipy, rady a návody, jak investovat, uznávají všichni lidé na této planetě a díky tomu, že již v jedenácti letech měl přečtenou veškerou potřebnou literaturu o investicích, je skutečně možné se od něj efektivně učit.

Celý svůj život zasvětil akciím, a naopak radí dávat pozor na dluhopisy a neproduktivní aktiva. Proto je často jméno Warrena Buffetta spojováno s akciovými investicemi. Neproduktivní investice naopak spojuje s určitou sázkou a loterií.

Warren neopomíná zmínit, že investice je vždy nutné spojovat s určitou strategií, a to zejména v případech, kdy mohou být investice znehodnoceny inflací. Warren se během svého investičního života vždy drží pravidla nikdy neztrácet peníze. Bohužel uznává, že takové jednání je v reálném světě více než jednoduché. Proto je třeba nikdy nekupovat neznámé akcie a držet se společností, které investor dobře zná a může jim i do budoucna důvěřovat. Současně je třeba se držet pravidla, že investor má kupovat akcie pouze za cenu nižší, než je jejich vnitřní hodnota.

Ve svých investičních rozhodnutích se Warren drží také dalšího pravidla, které říká, že v investičních úvahách je dobré dávat přednost investicím do produktivních aktiv, preferovat produktivní akcie, zemědělské produkty a nemovitosti. Při jakémkoliv výběru je nutné nespoléhat pouze na nízkou cenu, ale na důvěru v daný podnik.

Buffett je současně přesvědčen, že investice je nutné držet dlouhou dobu, obvykle více než 10 let. Obratně dodává, že pokud nemá investor v plánu držet investice déle než 10 let, neměl by je držet ani 10 minut.

Warren Buffett je zcela jedinečný v tom, že své rady a tipy sám poctivě dodržuje, stejně tak dodržuje svůj režim, kdy dává přednost stravě u McDonalda a preferuje ve svém životě pití nápoje Coca-Cola. Jeho hlavní investiční strategií není v žádném případě přeprodej podniků, a naopak vyhledává dlouhodobé investice na období 10, 20 nebo více než 30 let.

Celosvětově proslulý investor přitom vybírá podniky, do kterých hodlá investovat zejména podle toho, jak jsou schopny vycházet vstříc zákazníkům a zejména podle toho, zdali je dokážou nejenom uspokojit, ale také potěšit. Již v jeho době totiž věděl, že je potřeba zákazníkům nabídnout mnohem více než jen uspokojení jejich základních potřeb.

O tom, že Warren Buffett skutečně nerozhazuje peníze, jak ho napadne svědčí i jeho dům, ve kterém žije již 60 let a ani s jeho jměním nemá v plánu do bydlení investovat velké peníze. Každou provedenou investici je schopen si dobře odůvodnit, a to v případě, ať už se jedná o skutečnou investici do akcií či nemovitostí nebo investici v osobním životě.

 

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací