13.7.2018

Investovat lze téměř do čehokoliv - do vzdělání, drahých kovů, zážitků, akcií, dluhopisů, podílových fondů, sbírek či uměleckých děl a mnoha dalších komodit. Zatímco některé investice nevyžadují tolik opatrnosti jako jiné, v případě investice do umění či zlata je potřeba velká dávka obezřetnosti. To zejména proto, že koupě zlata může být značně náročná a nechat se nachytat může být velice jednoduché. Při koupi zlata je třeba sledovat mnoho různých faktorů, od ryzosti až po samotného prodávajícího.

Pozor na prodejce

Experti při výběru zlata doporučují zejména dávat pozor na firmy, které nabízejí vysoké zhodnocení vložených investic. Zlato se chová jako komodita a proto je jeho cena ovlivněna cenou na světových trzích. Cena se tedy odvíjí od konkrétního data prodeje nebo koupě. Zlato se však vyplatí kupovat zejména na dlouhou časovou periodu a nelze očekávat, že po jeho držení například po týdnu či měsíci něco vyděláte, naopak hrozí celkem vysoké riziko ztráty nebo znehodnocení původní investice.

Poplatky

Vstupní poplatky mohou znamenat určitý problém, hlavně pokud jsou nepoměrné vzhledem k vložené, tedy investované částce. Před každou investicí je potřeba si přesně spočítat veškeré náklady a zhodnotit i vstupní a výstupní poplatky a pak teprve zhodnotit výnosnost celé provedené investice.

Zajištění prodeje

Koupit zlato za výhodnou cenu nemusí být problém, problémem může být naopak zajištění stejně tak výhodného prodeje. Na cenu zlata totiž působí stejné faktory, které působí na měnu. Nutno tedy počítat s různými makroekonomickými vlivy, které mohou cenu zlata značně ovlivňovat a to z dlouhodobého i krátkodobého hlediska. Odkupní cena se přitom obvykle pohybuje pod cenou pořizovací a proto se zlato ke krátkodobým investicím rozhodně nehodí.

Zlato a měna

V případě koupě zlata v České republice je třeba dále zvážit měnu. Protože je zlato kupováno v korunách, je nutné vzít v úvahu změnu kurzů a současně se tak soustředit také na měnovou politiku. Stejnou obezřetnost je potřeba mít také v případě zjišťování kvality zlata.

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací