11.1.2018

Od letošního roku se do České republiky promítnou nejenom místní zákony, ale zejména přijde v platnost také evropská směrnice MiFID. Podle té nastane mnoho různých změn, kterými bude třeba se řídit. Změny se tak dotknou zejména finančních zprostředkovatelů a investičních poradců.

Od 3. ledna 2018 díky MiFID přichází v platnost skutečnost, že investiční poradci budou muset splňovat následující podmínky:

  • ukončené středoškolské vzdělání maturitní zkouškou
  • úspěšné složení akreditované zkoušky, přičemž investiční zprostředkovatelé i poradci budou konat pouze jeden typ zkoušky

Hlavním smyslem této inovace je zvýšení kvality poskytovaných služeb. Poskytovatelé investičních služeb budou nejenom díky vyššímu vzdělání nabízet kvalitnější investiční poradenství, ale zejména budou za svá doporučení zodpovědní, což dosud nebyli.

Až do minulého roku rady investičních poradců byly považovány za pouhé doporučení, přičemž následky doporučení, které nemuselo být správné, nesl vždy pouze klient. Od začátku roku 2018, tedy jakmile vejde v platnost a účinnost nový zákon, se bude od doporučení odvíjet zejména provize pro poradce a zprostředkovatele. Výši provize bude klient předem znát.

Investiční poradce dále čeká povinnost s každým novým klientem nutnost vyplnit investiční dotazník. Bez dotazníků nebude možné investiční poradenství provozovat.

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací