23.10.2018

Genderovská problematika ustupuje do pozadí ve světě práce, soukromého života, a dokonce i ve světě investic. Přestože mužů se na finančním a kapitálovém trhu pohybuje stále více než žen, o úspěšnosti mezi muži a ženami takto jasně mluvit nelze.

Již velká část výzkumníků se zaobírala otázkou, zdali jsou na poli investic úspěšnější muži nebo ženy a ukázalo se, že lepším hráčem jsou v investičním prostředí právě ženy. O této skutečnosti se již vyjádřil také John Cassidy a to i přes to, že šance na úspěch je u každého člověka padesát na padesát. Přesto mají ženy prostě navrch.

Byl proveden výzkum, který zkoumal celkem osm tisíc klientů a pak na základě sledování jejich účtů zjistil, že ženy v průměru dosahovaly lepších výsledků než muži. Přestože nebyl rozdíl nijak zvlášť výrazný a jde asi o 0, 4 % v rámci jednoho roku, odborníci věří, že je nutné rozdíly mezi ženami a muži v této oblasti bedlivě zkoumat a sledovat.  

Jde zejména o časové působení, díky kterému se může tento rozdíl velice dobře výrazně otevřít. Byla provedena také další studie, která zjistila, že ženy jsou na kapitálovém trhu skutečně lepší a to tentokrát studie ukázala vyšší úspěšnost žen hned o 1, 2 procentních bodů oproti mužům. Obdobný průzkum provedla také Kalifornská univerzita, která dokonce zjistila úspěšnost žen oproti mužům ve výši 1, 4 procentních bodů.

Odborníci se v každém případě shodují na tom, že ženy se chovají na finančních trzích trpělivěji, a hlavně podstupují menší riziko, a právě tyto dvě vlastnosti mohou být na finančním trhu přínosnější. Současně platí, že ženy investují častokrát v dlouhodobém horizontu, což se o mužích říci nedá a současně ženy vykazují vyšší míru úspor. Ženy se často uchylují ke konzervativním způsobům investování a jejich investiční strategie jsou více konzervativní. Což trochu připomíná investiční chování veleúspěšné legendy Warrena Buffetta. Ten také při investování preferuje dlouhodobý časový horizont, a tedy spíše konzervativní způsoby investování.

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací