15.1.2019

Každý investor dělá všechno pro to, aby měl ze své aktivity co největší zisk. Mnoho investorů je však zcela mylně přesvědčeno, že k maximálnímu zisku potřebuje také co nejvyšší kapitál. To je však zásadní omyl. To, jaký získá investor zisk, je čistě na tom, jak je investor schopný a jak dokáže využívat své znalosti, ale pozor, také je zcela zásadní to, jak dokáže vnímat a věřit své intuici.

Mnoho investorů však řeší otázky, zdali při investičních rozhodováních věřit informacím ve zpravodajství a řídit se výhradně svým rozumem, nebo brát v úvahu také vlastní intuici. Ačkoliv rozum řídí většinu našeho investičního jednání a rozhodování, je dobré dát také na vlastní intuici. Problémem však může být to, že pokud se investor začne řídit svojí intuicí a spoléhat na ni, mohou se vyskytnout a do popředí dostat také další emoční a citové záležitosti. Na ty je třeba dávat dobrý pozor.

Snad největší hrozbu představuje strach. Naše intuice často naznačuje, že může dojít ke ztrátě. Problémem je tedy rozhodně strach se ztráty. A přitom série menších ztrát při investování není třeba považovat za neúspěch, ale naopak je dobré vědět, že ztráta je během investování něco běžného. Investiční činnost by proto neměl provázet neustálý strach. Právě ten totiž dokáže zničit mnohé investice.

Intuici můžeme využít například tak, že nám poradí, do kterých oblastí bychom měli investovat. Třeba do „zelené“, takzvaných ekologických investic, nebo do akcií technologických firem či farmacie. Naopak rozum by nám měl vždy „říci“, že je třeba riziko diverzifikovat a nikdy nevsázet pouze na jednu kartu. Právě to je základem veškerého investování.

Takže pokud využijete rozum i intuici, rozhodně nic nepokazíte. Nikdy však nezapomínejte, že vnímání ztráty by mělo být běžnou součástí investování a v žádném případě by nemělo být chápán jako negativní následek investic.

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací