9.11.2018

Automobily na elektřinu prozatím nejsou v České republice tolik diskutovaným tématem. Důvodem je zřejmě jednak jejich vysoká cena a prozatím nedostatečné množství čerpacích stanic po České republice a s tím spojená krátká vzdálenost dojezdu. Ačkoliv se jedná o ekologický krok, pokud by k přijetí a zakupování těchto automobilů došlo, pak lze očekávat vážné změny na trzích, zejména pak na trhu s ropou.

I přes prozatím malý zájem, mají elektromobily vizi dobré budoucnosti. Důkazem je například přibývající počet dobíjecích stanic pro tato ekologická auta. Elektroauto je totiž nyní možné dobít již na 131 místech, nazvaných jako dobíjecí stanice. Současně bylo v první polovině roku 2018 registrováno již 267 osobních automobilů, které fungují pouze na elektrický pohon.

Dobíjecí stanice jsou evidovány přímo Ministerstvem průmyslu a obchodu a další instituce investují do jejich růstu. Jde o zcela novou evidenci tohoto úřadu, přičemž eviduje jak tyto čerpací stanice veřejné, tak i ty neveřejné. V případě neveřejných lze prozatím hovořit o třech evidovaných stanicích. Dobíjecí stanice jsou často umisťovány v blízkostech obchodních center. Je tak nabízena možnost si nechat auto dobít během nákupů.

Dobíjecí stanice jsou budovány nejenom v České republice, ale jejich souvislá výstavba probíhá v rámci NEXT-E projektu v šesti zemích střední a východní Evropy. Jde zejména o stanice zvané jako rychlodobíjecí a některé dokonce nazvané jako vysoce výkonné nabíjecí stanice. Mělo by se taktéž jednat o výstavbu ultrarychlých nabíječek v oblasti dálnic a významných silničních koridorů.

Proto může už každý Čech začít zvažovat nákup tohoto vozu a postupně na něj začít šetřit. V každém případě se jedná o velice dobrou investici, která je vysoce návratná.

 

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací