1.6.2018

Milionová pokuta se nevyhnula společnosti Cyrrus, která dle zpráv České národní banky odprodala akcie svých klientů, aniž by o tom investory nejdříve informovala. Dle společnosti byly tyto akcie zcela bezvýznamné, proto se firma rozhodla je odprodat jiné společnosti. Když však jejich hodnota vzrostla, klienti je chtěli prodat, bohužel zjistili zradu. Akcie už nebyly jejich.

Česká národní banka za takové jednání uložila společnosti Cyrrus pokutu ve výši jednoho milionu korun, přesto však firma tvrdí, že se nejednalo o žádný podvod, pouze o administrativní pochybení.

V případě firmy Cyrrus se přitom jedná o jednoho z největších obchodníků s cennými papíry. Zmíněným postupem došlo k poškození zhruba 60 investorů, kteří prvně mysleli, že se jedná o určitý vtip. Zpronevěření se týkalo téměř 950 akcií, které byly obchodovány na varšavské burze.

Firma neoprávněným prodejem akcií porušila povinnost obezřetného poskytování investičních služeb a v žádném případě se nejednalo o první problém v této společnosti. Firma celý problém uvádí jako chybu v administraci, která se vázala k tehdy nulové hodnotě prodaných akcií. Pokud by akcie bezcennými zůstaly, pravděpodobně by se o ně zákazníci zajímat nezačali, ale proto, že jejich hodnota postupně rostla, zákazníci s nimi chtěli začít manipulovat, zejména je pak začít prodávat. V té chvíli zjistili, že je vlastně již nevlastní.

Firma se však hájí tím, že prodejem akcií chtěla ušetřit akcionářům poplatky, které z akcií nulové hodnoty plynuly. Prodej se však konal bez účasti vědomí klientů, a proto musela zasáhnout také Česká národní banka.

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací