16.9.2020

Vídeň Česká rodina chtěla propašovat přes 665 kilogramů zlata a stříbra přes Rakousko. Celníci vzácné kovy objevili v jejím automobilu na západě alpské republiky. Češi se zjevně chtěli vyhnout placení cla a nyní budou muset zaplatit vysokou pokutu, informoval rakouský deník Heute. Rakouské úřady rodinu zadržely na rakousko-švýcarském hraničním přechodu Feldkirch-Wolfurt. Nejdřív v kufru zjevně přetíženého vozidla celníci našli 707 stříbrných prutů o hmotnosti 662 kilogramů. Při kontrole tašky dcery narazili celníci na učiněnou zlatou žílu, 74 prutů zlata o celkové hmotnosti 3,25 kilogramu.Rodina přitom předtím celníkům tvrdila, že si pouze vyzvedla 4000 eur v Lichtenštejnsku a vlastně měla namířeno do Curychu. Ani jedno ale celníci Čechům neuvěřili.

Celníci předpokládají, že rodina chtěla poklad v hodnotě 700 000 eur (téměř 18,7 milionu korun) převézt do České republiky bez zaplacení dovozního cla ve výši 96 700 eur (asi 2,6 milionu korun). Na Čechy nyní čeká podle listu Heute „enormní“ pokuta, neboť zboží v hodnotě nad 10 000 eur je třeba celníkům hlásit. V souvislosti s případem cituje Heute i rakouského ministra financí Gernota Blümela, který vyjádřil hrdost na rakouskou celní správu. „V boji proti praní špinavých peněz a financování terorismu má potírání ilegálních pohybů peněz zásadní význam,“ řekl Blümel.

Zdroj:ČTK, Lidovky

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací