19.4.2018

Loňské čtvrtletí ukázalo, že ekonomika rozhodně není na ústupu, protože její meziroční růst zaznamenal zvýšení o 5, 5 procenta. Tím se vylepšil i odhad České statistického úřadu. Tato situace však vedla k tomu, že lidé místo toho, aby začali šetřit, začali více utrácet.

V návaznosti na zvýšení hrubého domácího produktu se zvýšily samozřejmě také příjmy domácností a to o 3, 9 procent. Výdaje však rostly ještě rychleji. Tento rok lze tedy z hlediska příjmů a výdajů domácností považovat za značně dynamický. Právě díky dynamičnosti růstu byla hodnota úspor na velice nízké úrovni. Na tuto značně nízkou míru úspor upozorňovali také odborníci. Současně upozornili na klesající míru investic jednotlivých domácností.

Místo toho, aby lidé šetřili a své úspory spořili nebo investovali, ve většině případů dochází k tomu, že své finance utrácejí zejména za spotřební zboží. Současně některé zprávy uvádějí, že lidé šetří, ale tím způsobem, že své finance nechávají ležet na běžném či spořícím účtu, čímž peníze značně znehodnocují. Dokonce jde o celý bilion korun českých.

Lidé by si tedy měli uvědomit skutečnost, že s přibývajícím množstvím jejich peněz je současně zapotřebí učit se investovat a zejména se učit finanční gramotnosti.

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací