4.3.2020

Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a její spojenci včetně Ruska sdružení ve skupině OPEC+ by měly ve druhém čtvrtletí letošního roku prohloubit stávající škrty v těžbě ropy až o jeden milion barelů denně. Doporučil jim to podle agentury Reuters ministerský monitorovací panel členů kartelu a jeho spojenců, který k tomu přiměl pokles poptávky způsobený novým koronavirem.

Aktuálně sjednané snížení z prosince loňského roku platné od začátku ledna činí zhruba 1,7 milionu barelů denně, což představuje přibližně 1,7 procenta globální produkce ropy. Spolu s dalším dobrovolným omezením ze strany Saúdské Arábie představují současné škrty 2,1 milionu barelů denně.

Cílem dohody, která byla sjednaná do konce letošního března, je podpořit ceny ropy a omezit nadbytečné dodávky suroviny na trh. Ceny ropy ovšem od začátku roku klesly o pětinu a dolů je dál tlačí i šíření nákazy nemocí COVID-19, kterou nový koronavirus způsobuje. Podle zdrojů Reuters se vedle prohloubení škrtů pouze ve druhém kvartálu zvažuje i prodloužení stávajících škrtů do konce letošního roku, což si přeje hlavně Saúdská Arábie.
+
Dosud se ale k dalšímu omezování těžby neměl jeden z klíčových států skupiny - Rusko. Ministři členských zemí OPEC se ve Vídni sejdou ve čtvrtek - kvůli koronaviru bude ale účast nižší a do centrály kartelu nebudou mít přístup novináři, píše Reuters.

Zdroj: Reuters, ČTK, Patria 

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací