4.2.2019

Internetové investiční weby radí kupovat zlato, jde o zcela bezpečné úložiště peněz. Zlato je výborným uchovatelem hodnot a jeho cenu nesrazí ani politická či ekonomická nejistota. Právě proto se mnozí investoři k nákupu této komodity uchylují. Ovšem, i zlato je omezené, a přestože jde jeho cena vzhůru a dosahuje svých rekordů, je o něj stálý zájem.

Důkazem je zdražování zlatých slitek, prodávaných také na území České republiky. Cena se zvyšuje, protože roste také poptávka po zlatě. Nikdo nenechává nic náhodě a každý se chce pojistit pro případ, že by padla měna či se nedařilo akciím a dluhopisům na kapitálovém trhu.

Není tedy divu, že zlata začíná být značný nedostatek. Vyplynulo to z US Geological Survey, který odhaduje, že výskyt zlata v zemské kůře se značně snížil, přestože původní množství zlata dosahovalo na úroveň 240 000 tun zlata. Ačkoliv nelze přesně říci, kolik zlata již lidé za dobu existence na zemi vytěžili, rozhodně byl zaznamenán výrazný úbytek této komodity. Odborníci dokonce odhadují, že bylo vytěženo již více než 75 % zlata ze zemské kůry. A to znamená, že se v zemi ukrývá už „jenom“ 50 až 60 tisíc tun zlata.

Veškeré zlato, které bylo kdy vytěžené se rovná hodnotě asi 7 bilionům dolarů. Tato hodnota se tak blíží však pouze 2 % hodnoty všech celkových světových aktiv. Ty odborníci odhadují na zhruba 300 bilionů dolarů. V posledních letech je zaznamenán pokles těžby zlata, ovšem i přesto specialisté odhadují, že zlato bude možné těžit už jenom po dobu dvaceti let. Tedy pokud se bude i nadále těžit zhruba dva a půl tisíce tun zlata ročně.

O tom, že zlato má svoji hodnotu, svědčí ekonomiky různých států, které své zlaté bohatství stále navyšují. Jde o státy jako je Čína, Rusko či například Turecko nebo Indie. Fyzické zlato ve státě totiž vždy znamenalo a bude znamenat podtržení hodnoty vlastní měny.

Vzhledem k celkové situaci na českém i zahraničním trhu lze očekávat, že investoři budou zlato kupovat i nadále a jeho zásoby se tedy budou ztenčovat. Podle prognóz bude zlato nedostatkovým zbožím již na dvacet let.

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací