25.5.2018

Mnozí z nás o bitcoinech neboli virtuální měně určitě slyšeli, dovoluji si však myslet, že i přesto je v České republice mnoho lidí, kteří nemají tušení, o čem je řeč. Bohužel jde svět dopředu a virtuální realita pomalu začíná zastírat skutečnou realitu. Bitcoiny tak mají možnost se dostat do popředí celého dění. Důkazem je například i to, že zatímco ještě nedávno byla tato měna pod určitým zámkem a bylo obchodování s ní omezeno, nyní se centrální banka přiklání k názoru, vydávat ji za skutečnou měnu. A to je posun skutečně pořádný.

Proto již některé zdroje poukazují na to, že koupit si rohlík v bitcoinech nemusí být už brzy žádným problémem. Již nyní je možné nakupovat v měně bitcoin počítače, LCD či různá herní zařízení. Bitcoiny už proto nebudou pouze součástí kvalitního investičního portfolia, ale mohou proniknout také do běžného života všech občanů.

Vše pokročilo díky růstu cen některých kryptoměn a následnému okouzlení mnoha investorů i běžných občanů. Za takového tahouna lze považovat například přímo zmíněný bitcoin, který od konce května roku 2017 vzrostl na téměř desetinásobek své hodnoty. Takto dramatické výkyvy se však bohužel odehrávají také opačným směrem a již byl zaznamenám i značný pokles v oblasti kryptoměn.

V současné době nelze očekávat, že by se kryptoměna stala národní měnou, avšak povědomí o nich je v České republice na dosti vysoké úrovni. Dokonce se rozšiřuje počet kamenných i internetových obchodů, kde tuto měnou bez problémů přijímají, jedná se o zhruba tisíc takových zařízení.

Přesto však hlavní problém spočívá v jejich stálém nekrytí, malé transparentnosti a nedostatečné rozšířenosti, díky kterému by bylo možné kryptoměny jednoduše proměnit zpět na peníze. Nechme tomu však čas, protože technologie jistě posunou tuto měnu o další krůček vpřed.

 

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací